Evidence based nutrition

Geschreven door diëtist Lobke Faasen. Reviewed door 6 diëtisten, onderschreven door honderden diëtisten, artsen en andere zorgverleners en stakeholders.

Duurzaam

Het eerste voedselvoorlichtings-model wat aansluit op de klimaat-, milieu- en gezondheidsdoelen. Om de gezondheid van alles en iedereen te waarborgen.

Praktisch

Een praktisch model voor gezondheidszorgprofessionals en consumenten om in één oogopslag te zien hoe een volwaardig plantaardig dieet er uitziet.

Optimale voeding voor mens & milieu

De Schijf for Life beoogt:

  • Mensen informatie te geven over adequate voeding.
  • De gezondheidsvoordelen van voeding optimaal te benutten.
  • Het beperken van klimaatverandering en herstel van biodiversiteit mede mogelijk te maken.

 

 

Hoe het begon

Er zijn wereldwijd diverse voedselvoorlichtingsmodellen, maar uit onderzoek blijkt dat bijna geen enkel voedselvoorlichtingsmodel aansluit op zowel de gezondheids- als duurzaamheidsdoelstellingen van het land. Zo ontstond in 2020 tussen mij en milieujurist Armanda Govers het idee om een voedselvoorlichtingsmodel te maken waarmee consumenten en gezondheidszorgprofessionals en andere belanghebbenden in één oogopslag zouden kunnen zien hoe een voedingspatroon er uitziet wat gezondheidsbevorderend en volwaardig is voor de mens en tegelijkertijd een minimale milieudruk heeft op de planeet.

Binnen een week was de naam bedacht: Schijf for Life. Een model wat mensen van een voedingsadvies voorziet wat aansluit op de klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen. Als diëtist ben ik begonnen met het doorgronden van de wetenschappelijke literatuur en het opstellen van de adviezen. Om er voor te zorgen dat deze adviezen zo stevig mogelijk onderbouwd werden is het gehele achtergronddocument door zes diëtisten gereviewed. Uiteindelijk hebben voor de lancering van het inititief honderden diëtisten, artsen en andere zorgverleners en stakeholders het initiatief onderschreven en daarmee aangegeven achter dit model te staan.

Plantaardig in de basis

De Schijf for Life bevat geen dierlijke producten. Het uitgangspunt is een plantaardig dieet. Een plantaardig dieet heeft namelijk de laagste ecologische voetafdruk, hetgeen wat nodig is om de duurzaamheidsdoelstellingen zoals het door Nederland ondertekende klimaatakkoord van Parijs te behalen. Met de Schijf for Life laten we zien dat dierlijke producten voedingskundig gezien op geen enkele manier noodzakelijk zijn.

Over dit initiatief

  • Geschreven door diëtist Lobke Faasen en milieujurist Armanda Govers
  • Gereviewed door zes diëtisten
  • Onderschreven door honderden diëtisten, artsen en andere zorgverleners en stakeholders

Verantwoording

De onderbouwing voor de Schijf for Life is met de grootste zorg en aandacht tot stand gekomen. Deze is geschreven door diëtist Lobke Faasen en milieujurist Armanda Govers en inhoudelijk gereviewed door zes diëtisten. Bekijk de verantwoording om de onderbouwing achter de adviezen uit de Schijf for Life te lezen.

 

 

 

 

 

Track je voeding met de Schijf for Life app

Met de Schijf for Life app hou je op een eenvoudige manier bij of je eet volgens de richtlijnen van de Schijf for Life.

Download de app gratis in de Apple App Store en Google Play Store.

Meer weten over de Schijf for Life

Alhoewel ik co-founder en hoofdauteur ben van de Schijf for Life is het een initiatief wat wordt gedragen door vele zorgverleners. Bekijk de website van de Schijf for Life voor alle info, adviezen, voorbeelddagmenu’s en betrokken partijen.